• 3D software
  • 3D software-2
  • 3D printer
  • wasmodellen
  • Gouden gietmodel
  • afgewerkte-ring

3D sieraden ontwerp & 3D printen

De ontwerp fase van een nieuw sieraad begint in principe nog steeds met het maken van een schets op papier; tijdens een eerste gesprek, onder het genot van een kop koffie, maakt u uw wensen duidelijk. Het beoordelen van een ontwerp van een platte tekening is niet eenvoudig en vaak vervaardigden we dan ook een model in zilver om dit te vereenvoudigen. Sinds enkele jaren hebben we een extra stap toegevoegd aan de ontwerpfase: 3D sieraden ontwerpen & 3D printen.

Op basis van het eerste gesprek, met behulp van 3D software, tekenen we enkele modellen van het te maken sieraad in verschillende maten, stijlen, ringmaten, breedtes enzovoorts. Deze modellen worden door onze 3D printer in kunststof geprint en bij een tweede afspraak kunt u de ontwerpen bekijken, fysiek passen en eventueel aanpassingen aandragen.
Na de selectie van het ontwerp maken we de keuze van vervaardiging: traditioneel smeden of gieten met de verloren was methode.

Onze 3D printer kan naast het printen van plastic ook een model in was printen. Het sieraad word laagje voor laagje van 0,025 mm opgebouwd uit een was fotopolymeer en uitgehard door UV licht. Het wasmodel wordt voorzien van gietkanalen, omhuld met gips en verhit waardoor de was uitbrand.
De holtes worden gevuld met heet vloeibaar edelmetaal en na afkoeling word het sieraad uit het gips gebroken. Hierna worden de gietkanalen verwijderd en het sieraad word afgewerkt en gepolijst.

De voordelen van 3D sieraden ontwerp & 3D printen:

  • Het biedt ons de mogelijkheid fysiek te presenteren tijdens de ontwerpfase.
  • Complexe, strakke vormen, logo’s, gravures, vingerafdrukken enz. zijn gemakkelijk te realiseren in de 3D software.
  • Een favoriet ijzeren hangertje, gekocht tijdens een vakantie, in goud reproduceren? Op basis van een foto of scan kunnen we met de software een replica in goud maken.

De nadelen van 3D printen en gieten met de verloren was methode:

  • Niet alle sieraden zijn geschikt om te gieten; het gietproces laat altijd een giethuid achter. Bij  complexe vormen zal het onmogelijk zijn deze glanzend af te werken en zal het sieraad ambachtelijk gesmeed moeten worden.
  • Gegoten edelmetaal heeft niet de stijfheid van een gesmeed sieraad. Bij vervaardiging van bijvoorbeeld een spang armband of spanring word een strip goud meerdere malen gegloeid en gewalst en daarna rond gezet. Door deze werkwijze heeft het metaal spanning en is het bijvoorbeeld mogelijk een diamant in een spanring te klemmen.

Kortom, het traditioneel smeden zal altijd blijven maar 3D printen is een mooie aanvulling.

Contactformulier

Meer informatie over 3D sieraad design & print?

Bezoek vrijblijvend onze winkel en bespreek het met Karin, Tamara of Philippine.
Telefonisch kunt u ons bereiken via +31 (0)165 870 017 of mail ons via het contactformulier
Contactformulier